Šveđani sretniji nakon terorističkog napada, smatraju da zemlja ide u pravom smjeru

Foto: MAJA SUSLIN/AFP/Getty

Nakon nedavnog terorističkog napada u Stockholmu, broj Šveđana koji smatra da njihova zemlja ide u pravom smjeru se povećao.

Početkom mjeseca, odbijeni tražitelj azila iz Uzbekistana ukrao je kamion i njime se zabio u mnoštvo pješaka, pritom ubivši četvero i ranivši njih petnaest. Pored terorističkog napada, zemlja proživljava sve veći porast stope kriminala i nesigurnosti.

No, unatoč tome, sve više Šveđana čini se zadovoljnima pravcem u kojem se njihova zemlja kreće. Tvrtka za istraživanje javnog mnijenja Sifo, pitala je 1.000 osoba, ide li ta zemlja u pravom smjeru.

Prije napada u Stockholmu, 43 posto ispitanika reklo je da Švedska ide u krivom smjeru, dok je 32 posto bilo pozitivno opredjeljeno. Nakon terorističkog napada, oni sa negativnim stavom pali su na 41 posto, dok je pozitiva narasla na 37 posto.

Naravno, svima je danas već jasno da ovakva „istraživanja“ prikazuju ono što želi prikazati onaj tko ta istraživanja plaća, tako da je vjerodostojnost ove ankete vrlo upitna, kao i vjerodostojnost većine anketa u današnje vrijeme, jer iste imaju zadaću ne ispitati mišljenje javnosti već kreiranje istog.

Pomalo je apsurdno i morbidno da se postotak zadovoljnih građana poveća nakon terorističkih napada, i to posebno nakon terorističkih napada koji su dobrim dijelom uzrokovani lošom politikom same vlasti. S druge strane, ipak pričamo o Švedskoj, zemlji u kojoj je apsurd odavno postao mainstream, tako da, sve je moguće.

Autor: Tribun