Švedska je odbila pridružiti se zajedničkoj međunarodnoj istrazi o nedavnom napadu na plinovode Sjeverni tok 1 i 2 koji su u ruskom vlasništvu, navodeći zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Prema Matsu Ljungqvistu, švedskom tužitelju uključenom u državnu kaznenu istragu o curenju podataka u švedskoj gospodarskoj zoni, zemlja se neće pridružiti zajedničkom istražnom timu Eurojusta, koji bi od njih zahtijevao da svoje nalaze podijele s Njemačkom i Danskom.

Švedska je posebno izvijestila o otkrivanju podvodnih eksplozija 26. rujna, nedugo nakon čega su se mogle vidjeti velike mrlje plina na površini u istom području. Gotovo dva tjedna kasnije, švedska domaća sigurnosna agencija rekla je da je njihova početna istraga o eksplozijama “pojačala sumnje o ozbiljnoj sabotaži”.

Eurojust – agencija EU-a koja koordinira pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima između agencija država članica – rekla je da je Zajednički istražni tim “jedan od najnaprednijih alata koji se koristi u međunarodnoj suradnji u kaznenim stvarima, a sastoji se od pravnog sporazuma između nadležnih tijela dviju ili više država u svrhu provođenja kaznenih istraga.”

U petak je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da je njemačka savezna policija završila svoj dio istrage i predala svoja otkrića.

Zabrinutost Švedske oko pridruživanja timu – čija istraga obično traje 12-24 mjeseca – “izravno je povezana s nacionalnom sigurnošću”, prema Ljungqvistu u izjavi za Reuters.

Ljungqvistove primjedbe dolaze nakon što je njemačka novinska stranica Der Spiegel izvijestila o sličnoj situaciji, pozivajući se na neimenovane njemačke sigurnosne izvore. Rekla je da je Švedska odbacila ideju dijeljenja informacija koje je otkrila tijekom svoje istrage curenja Sjevernog toka s Njemačkom i Danskom, rekavši da je “razina povjerljivosti rezultata njezine istrage previsoka da bi ih podijelila s drugim državama”.

Ljungqvist je istaknuo da je izvan predloženog službenog istražnog tima Švedska inače surađivala s Danskom i Njemačkom u istrazi curenja Sjevernog toka. Nekoliko dana ranije, Švedska je rekla da ne želi dijeliti informacije s Rusijom u vezi svoje istrage.