Sirijski imigrant koji tvrdi kako ima 16 godina, kao kaznu za silovanje djevojke i snimanje tog zločina u švedskom gradu Kalmar, dobio je sudjelovanje u posebnom edukacijskom programu za maloljetne prijestupnike.

Unatoč tragikomičnoj kazni, mladi imigrant je jednostavno napustio program uz izgovore kako je „imao mnogo školskih obaveza“ te da je „igrao nogomet.“ Kao kaznu za svoje ponašanje dobio je – upozorenje.

Policija je dotičnog mladića uhitila zbog sasvim drugih kaznenih djela, a potom pronašla na njegovom mobitelu snimku silovanja djevojke. Sud u gradu Gislaved dodijelio mu je „kaznu“ u vidu smještaja u popravni dom za mlade.

Socijalne službe usprotivile su se ovoj odluci navodeći kako ta kazna „rijetko daje pozitivne rezultate kada su mladi ljudi osuđeni zbog nasilja, jer se ponovno okreću zločinu.

Umjesto toga, socijalna služba predložila je sudjelovanje u posebnom programu gdje bi silovatelj trebao „naučiti nositi se s emocijama“ i „devijantnim seksualnim maštarijama te seksualnim uzbuđenjem.

Međutim, pokazalo se kako je program još veća tragikomedija, jer ga mladi silovatelj izbjegavao. Štoviše, napustio je i popravni dom, a nije se odazvao niti na zakazane sastanke sa socijalnom službom.

Kao izgovor, mladi imigrant je rekao da je imao „mnogo školskih obaveza.“ Kasnije je također dodao da na zakazani sastanak nije došao jer je – igrao nogomet.

Nakon trećeg izostanka, tužitelj je zatražio njegovo pritvaranje u zatvoreni oblik popravnog doma. Međutim, sudac mu je samo izrekao upozorenje.