Policija u švedskom gradu Uppsali upozorila je žene da ne izlaze same, već u grupama i da „razmišljaju kako se ponašaju“, nakon što su četiri žene silovane u isto toliko dana,

Takozvani „fakultetski grad“ od 170.000 ljudi, Uppsala je poznata po svojim sveučilištima, a odnedavno i po nasilju. Tamošnja policija posljednjih dana istražuje niz seksualnih zločina.

Dva silovanja dogodila su se prošlog vikenda, s još jednim pokušajem silovanja u subotu navečer, te drugim seksualnim napadom u ranim satima u srijedu ujutro. Sva četiri napada dogodila su se noću, a sve četiri žrtve hodale su same ulicama. Policija incidente tretira kao nepovezane, a opisi osumnjičenih počinitelja nisu objavljeni, što dovoljno sugerira o tome kakvo im je etničko porijeklo.

No, policija je na tipično „švedski“ način objavila upozorenje upućeno – ženama – potencijalnim žrtvama. „Žene u gradu ne bi trebale brinuti, već moraju razmišljati kako da se ponašaju“, rekla je gradska policija u izjavi za Expressen.

„Slobodno hodajte po osvijetljenim ulicama, a ne sami u uličicama ili parkovima“, nastavili su dodajući da, budući da policijski službenici „ne mogu biti na svim mjestima, i muškarci i žene moraju razmišljati unaprijed.“

Slični savjeti ženama u Uppsali naišli su na kritike skupina za prava žena, tradicionalno okupljenih oko marksističkih pro-imigracijskih ideala.

Kad su četiri od pet studentica početkom godine izjavile da se osjećaju nesigurno na otvorenom u gradu, ove grupe za ženska prava pozvale su na veće prisustvo policije na ulicama, umjesto jasnog identificiranja itekako poznatih etničkih skupina zahvaljujući kojima se val silovanja i događa u Švedskoj.


Broj prijavljenih silovanja u Švedskoj porastao za 14 posto; najveći porast bilježi silovanje muškaraca


„Smanjenje slobode kretanja djevojaka ozbiljan je razvoj“, rekla je aktivistica Mariet Ghadimi za SVT Nyheter u ožujku. „To je strukturalni problem koji ograničava slobodu i prava djevojaka, a dugoročno utječe na žene općenito.

Broj silovanja u Švedskoj raste od 2005. godine, a skočio je deset posto samo u 2017. godini. Između 2005. i 2017., silovanja su se gotovo udvostručila, a broj incidenata seksualnog zlostavljanja je više nego dvostruko veći.