Istraživanje objavljeno ovaj tjedan pokazalo je da je velika većina “izbjeglica” koje žive u Švedskoj bila na odmoru u zemlji iz koje su pobjegli – iako rijetko tko želi da se ikada vrati za stalno.

Istraživanje, koje je provela tvrtka za istraživanje javnog mnijenja Novus, tvrdi da je oko 85 posto ljudi koji žive u Švedskoj, a koji su rođeni u inozemstvu, otišlo na odmor u svoju zemlju – a među ljudima koji bi trebali biti izbjeglice taj broj iznosi oko 79 posto, unatoč činjenici da su u Švedskoj prije svega jer su navodno bili prisiljeni pobjeći iz navedene domovine.

Rezultati također otkrivaju da se vrlo mali broj imigranata ikada poželi trajno vratiti u svoje matične zemlje, a samo dva posto reklo je da se planiraju vratiti u budućnosti, dok je samo 16 posto reklo da bi to mogli razmotriti, objavile su internetske novine Bulletin, koje su naručile anketu.

Od ispitanika koji su došli u Švedsku iz zemlje izvan Europske unije, ukupno 81 posto reklo je da bi željeli trajno ostati u Švedskoj. Nešto više od polovice ispitanika izjavilo je da je Švedska bolja zemlja za odgoj djece u usporedbi s njihovom domovinom, dok je devet posto reklo da je Švedska gora od njihove domovine.

Od vrhunca migrantske krize 2015.-2016., nekoliko je zemalja primijetilo da su oni koji traže status izbjeglice često putovali natrag u zemlju iz koje su “pobjegli” na odmor.

U Njemačkoj je bivši ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer progovorio o toj temi 2019., zaprijetivši ukidanjem statusa azila Sirijcima koji su se vraćali u domovinu na odmor, tvrdeći da ne mogu iznositi ozbiljne tvrdnje o progonu ako se vrate kući za rekreaciju.