Švedska: 80 posto policajaca razmatra promjenu karijere zbog opasnosti posla

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / Getty Images

Švedska polako tone u sve dublju krizu, a tome svjedoči i izvješće prema kojem čak 80 posto policajaca razmatra promjenu karijere zbog opasnosti s kojima se susreću prilikom rada na ulici.

Švedski „raj“ pretvorio se u „kriminalni pakao“, s obzirom da ta zemlja polako ali sigurno propada iz dana u dan. Novi izvještaj koji je pokazao kako velika većina švedskih policajaca nije zadovoljna te da traže nove poslove, sasvim sigurno dodatno svjedoči čitavom kaosu koji bi uskoro mogao potpuno okupirati tu zemlju.

Tijekom ljeta ove godine, Švedska je bila još jednom poprište niza seksualnih napada na javnim glazbenim događanjima, ali i poprište napada ručnim granatama te drugih oblika nasilja usmjerenih na policiju, a sve to u područjima koja uglavnom naseljavaju – imigranti.

Izvještaj navodi kako i do tri policajca dnevno daju otkaze jer osjećaju da im vlada ne daje oruđe kojima bi se borili protiv epidemije kriminala.

Grafički prikaz zabilježenih pucnjava u nordijskim zemljama u razdoblju od 2010. do 2015. (Izvor: NRK)
Grafički prikaz zabilježenih pucnjava u nordijskim zemljama u razdoblju od 2010. do 2015. (Izvor: NRK)

Narednik švedske policije, Peter Larsson, izjavio je kako poziva vlasti da se suoče sa sve većim brojem policajaca koji kažu „U velikoj smo krizi. Mnogi kolege odlučili su otići. Nećemo biti u mogućnosti istraživati zločine, nemamo vremena odgovarati na pozive, na koje bi trebali odgovoriti. Pogoršani radni uvjeti znače da mnogi kolege trenutno traže nešto drugo.

Larsson izdvaja nasilje prema zaposlenicima hitnih službi: „Nasillje protiv nas u policiji i bolničara hitne pomoći te vatrogasaca, postalo je još gore. Govorimo o bacanju kamenja, nasilju, požarima. Postalo je još gore posljednjih godina.

Tina Svensson, stanovnica jednog od predgrađa Gothenburga, kaže da je kriminal dosegao vrh i da policija rijetko kada uopće dolazi. Svensson je opisala jedan određeni incident kao primjer svog iskustva rekavši: „Bila su dva dečka koja su ustrijeljena. S nekom vrstom automatskog oružja. Dva šaržera, vjerojatno. To nije baš ono što biste očekivali kada šećete psa.

Svensson je rekla da mnogi ljudi ne žele putovati u njeno predgrađe zbog nasilja, dok mnogi priznaju da se boje tamo živjeti.

Većina kriminala u Švedskoj direktno je povezana sa specifičnim predgrađima velikih gradova poput Štokholma i Gothenburga, koji općenito imaju i veliki udio imigranata. Predgrađa poput Rinkebyja u Štokholmu postala s posebno poznata po napadima na novinare i to u više navrata.

Policija navodi kako postoji ukupno 14 „no-go zona“ u kojima se nalaze teško utvrđene policijske postaje iz kojih pak policajci rijetko izlaze zbog straha od napada lokalnog stanovništva.

Švedske vlasti usprkos svemu kažu kako je korištenje riječi „kriza“ preoštro i prenapuhano, te su obećale dati više financijskih sredstava, kao i zaposliti više policijskih dužnosnika. Međutim, narednik Larsson nije uvjeren da će vlast, koja ima podužu listu prikrivanja imigrantskih zločina i kriminala, doista pokušati ući u bitku protiv samog korijena problema. „Ukoliko odaberu da sada ne poduzmu nešto, to će završiti katastrofalno.

Istovremeno, švedske vlasti uz pomoć medija i dalje uvjeravaju stanovništvo kako su multikultura, multietničnost te radikalno miješanje svih rasa, nacija i vjera ideali švedskog društva u zemlji koju nazivaju „novom.“

Razlika u odnosu na prijašnju propagandu „integracije“ je ta da se sada Šveđanima nameće „integriranje“ u novo društvo, budući da imigranti očito to odbijaju. 

Izvor: NRK