Švedska: 85 posto grupnih silovanja počine stranci

Novo izvješće otkriva da u slučajevima grupnih seksualnih napada, u kojima sudjeluju dva ili više počinitelja, 85 posto njih su stranog porijekla.

Podaci dolaze sa švedske internet stranice „Gang rape Sweden“ koja vodi evidenciju o slučajevima grupnih silovanja u toj zemlji u razdoblju od 2011. do 2015. godine. Stranica navodi pojedinačne slučajeve, imena silovatelja, službene brojeve slučajeva, i druge detalje o počiniteljima, poput njihovog porijekla. Prema izjavi vlasnika stranice, „svi podaci i dokumenti na toj stranici su podaci službeno dostupni javnosti“.

Prema dostupnim podacima u razdoblju između 2011. i 2015., 125 osoba optuženo je i osuđeno za sudjelovanje u grupnim seksualnim napadima. Njih 41 dolaze iz zemalja nepoznatog porijekla, 23 su iz Afganistana, a samo njih 20 je iz Švedske. Ukupan broj stranaca iznosi 105 osoba, odnosno 85 posto.

Od navedenog broja, 13 počinitelja silovali su djecu ili maloljetnike, a među njima se ne nalazi nitko iz Švedske.

Najdugotrajniju zatvorsku kaznu za silovanje dobio je Bardiya Coen Pajouhi, za kojeg se ne zna odakle je došao. On je dobio kaznu od devet godina zatvora, te neće biti deportiran iz Švedske.

Među počiniteljima ima i maloljetnika. Jedan od upečatljivijih slučajeva je onaj prilikom čega je grupa mladića iz Afganistana silovala i pretukla drugog maloljetnika, također tražitelja azila, pritom snimavši cijeli događaj.

Mladići su na sudu proglašeni krivima, no neće biti deportirani u Afganistan jer su švedski sudovi odlučili da je ta zemlja „nesigurna za njih“.

Prema dostupnim podacma, samo 30 posto osuđenih čeka deportacija. Švedske vlasti odbijaju voditi službene statistike o porijeklu počinitelja, što je praksa u posljednjih desetak godina. Viši policijski službenik, Peter Springare, nedavno je podigao medijsku prašinu izašavši u javnost s podacima o učestalosti zločina koje počine imigranti i stranci.

Autor: Tribun