Razlog tako brojnim silovanjima u Švedskoj su povećana sklonost prijavljivanju zločina i korištenje aplikacija za upoznavanje na slijepo, tvrdi viša savjetnica Nacionalnog vijeća za prevenciju kriminala (Brå).

Odakle tako veliki broj silovanja u Švedskoj? Osebujno i tipično švedsko objašnjenje televizijsku kućuTV4 ponudila je Stina Holmberg.

Prema tvrdnjama medijske kuće, broj prijavljenih silovanja ove godine popeo se na 4070, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 3577, što je povećanje od 14 posto.

Iako su počinitelji u velikom broju slučajeva dokazano imigranti, TV4 i Holmberg nigdje nisu niti spomenuli imigraciju. Naime, oni su ponudili apsolutno „švedsko“ objašnjenje povećanju broja silovanja:

Naša procjena je da je to primarno zbog povećane sklonosti prijavljivanja, ali i zbog promjena u društvenom životu, u pogledu većeg korištenja aplikacija za upoznavanje, zbog kojih upoznajete ljude koje ne poznate tako dobro,“ izjavila je Holmberg.

Holmberg navodi kako se stopa silovanja ne može definirati na osnovu prijava silovanja te da nije jasno da li se zapravo povećala stopa prijava zločina, a ne sam broj zločina.

Važno je da se shvati kako prijavljeni zločini nisu pouzdani izvor informacija ako želite znati da li se broj silovanja povećao ili ne,“ rekla je za Holmberg za Sveriges Radio.