Naširoko poznati PCR testovi postali su „standard“ u navodnom otkrivanju koronavirusa, zahvaljujući čemu su svakog dana portali medija prepuni napuhanih brojki i paničnih naslova. No, prema službenoj informaciji švedske Agencije za javno zdravstvo, ovi testovi nisu dovoljni za dokazivanje je li neka osoba zaražena.

Prema službenoj informaciji Švedske agencije za javno zdravstvo:

PCR tehnologija koja se koristi u testiranjima za otkrivanje virusa ne može razlikovati viruse sposobne za infekciju ćelija i viruse koji su neutralizirani imunosnim sustavom te se stoga ovi testovi ne mogu koristiti za otkrivanje je li neto zaražen ili ne. RNA iz virusa se često otkriva tek tjednima nakon oboljenja,a li to ne znači da ste zarazni. Također postoji nekoliko znanstvenih studija koje sugeriraju da je zaraznost u covid-19 najveća na početku razdoblja bolesti.

O nepouzdanosti PCR testova u otkrivanju koronavirusa su govorili mnogi, a osobito i neki znanstvenici, što je establišment uporno opovrgavao i proglašavao „teorijom zavjere“.

Podsjetimo, brojne institucije u zemljama Europe, kao i neke države, zahtijevaju od osoba negativan PCR test kako bi te osobe ostvarile mogućnost ulaska u pojedine objekte ili u samu državu.

Iako je cijepljenje navodno svugdje ostavljeno na izbor pojedinca, sve je više pritisaka i lobiranja na vlasti zemalja da se zakonski omogući diskriminacija onih koji odbiju primiti cjepivo. U prvom redu tu su neke aviokompanije koje će zahtijevati posebne potvrde o cijepljenju, dok necijepljeni očito neće imati mogućnost putovanja avionom.

U nekim zemljama vlasti već neko vrijeme vode rasprave o tome da se necijepljenim osobama onemogući pristup kinima, kazalištima, koncertima, restoranima i drugim oblicima društvenih okupljanja.