Švedskoj je potrebno više imigranata kako bi održala svoju ogromnu državu blagostanja unatoč enormnoj stopi nezaposlenosti među imigrantima, izjavio je ravnatelj Državne službe za zapošljavanje Mikael Sjöberg.

Sjöberg, zajedno s analitičarem tržišta rada Torbj!ornom Israelssonom, tvrdi kako povećanje broja starijeg stanovništva u narednim desetljećima može dovesti do kolapsa socijalne države bez dodatne imigracije, piše Nyheter Idag.

Dvojac iz nekog paralelnog svemira, priznao je goleme razlike između stopa zaposlenosti između autohtonih Šveđana i stranaca rođenih u inozemstvu. Iako je nezaposlenost među strancima oko 19.9 posto, u odnosu na 3.6 posto kod Šveđana, ova stopa mnogo je veća kod imigranata iz afričkih i arapskih zemalja.

Ta razlika jasno se očituje u Malmöu, koji je većinski nastanjen imigrantima, a gdje je stopa nezaposlenosti dvostruko veća od nacionalnog prosjeka.

Međutim, dvojica švedskih bisera navode kako poboljšanje čine žene rođene u inozemstvu i vjeruju kako bi fokusiranje na njih moglo umanjiti stopu nezaposlenosti među imigrantima.

Druga opcija, kažu oni, bila je ideja da stariji radnici kasnije odu u mirovinu, što bi donijelo dodatne prihode od poreza koji se preko budžeta troši na zbrinjavanje imigranata koji – ne rade.

U konačnici, Sjöberg i Israelsson tvrde kako Švedska treba najmanje 60.000 imigranata godišnje, kako bi se održao socijalistički sustav.