Švedska arhitektonska tvrtka predložila je da se krov katedrale Notre Dame u Parizu pretvori u golemi bazen. Ne, nije šala niti „fake news“.

U skladu s najavom francuske vlade koja želi moderan, suvremeni redizajn, arhitekti tvrtke Ulf Mejergren iz Stockholma (UMA) kažu da bi krov gotičke crkve trebao postati „novi meditativni prostor s neusporedivim pogledom na Pariz.“

Kako bi vratila Notre Dame „gradu i narodu“ (što je već bila situacija prije požara), tvrtka želi postaviti „veliki javni bazen koji zauzima cijeli krov“.

Naš dodatak je komplementarni prostorni doživljaj građevine koji će odgovarati strahopoštovanju velikog interijera; prostor za razmišljanje i samorefleksiju,“ kaže UMA opisujući svoj projekt.

Iako prijedlog zvuči bizarno, on je tek jedan brojnih ideja, među kojima je primjerice ona o pretvaranju krova katedrale u divovski staklenik ili čak podizanje minareta.

Stručnjak za arhitekturu Tom Wilkinson također je pozvao da se spaljeni toranj Notre Damea zamijeni minaretom u znak isprike alžirskim muslimanima koje je ubila francuska policija.

Još jedan prijedlog nudi pretvaranje krova u vrt s asimetrično oblikovanim penthouseom u sredini.

Zanimljivo, francuska vlada zabranila je državnim arhitektima da daju intervjue medijima o požaru u Notre Dameu, koji je uništio toranj katedrale.

Stvarni uzrok požara i dalje nije službeno razjašnjen, dok o tome kolaju brojne teorije.