Švedske vojne snage pozvale su na povećanje budžeta i vojnih ročnika koji bi se trebali udvostručiti do 2035. Kao jedan od najbitnijih razloga ovom potezu ističe se – ruska prijetnja.

Trenutni vojni budžet iznosi 53 milijarde SEK (oko 40 milijardi kuna), a tijekom idućih 17 godina, želja vojske je povećati ga na 115 milijardi SEK (oko 86 milijardi kuna). Takođe se traži povećanje broja ročnika sa današnjih 50.000 ljudi na oko 120.000 ljudi.

Rusija je kroz svoje akcije u Gruziji 2008., kao i u Krimeji te na istoku Ukrajine 2014., pokazala da ne oklijeva u korištenju vojne sile da ostvari svoje političke ciljeve,“ stoji u izvještaju švedske vojske.

Izvještaj također navodi kako će se Švedska „neizbježno“ naći u središtu ratne zone ukoliko Rusija uđe u sukob s NATO-om.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio je nedavno na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu kako je ovakva ideja „iracionalni mit o svemoćnoj ruskoj prijetnji.“ Lavrov je dan ranije pojasnio da bi „samo zapaljena mašta“ mogla doći na ideju da će Moskva narediti napad na baltičke zemlje.

Mnogi smatraju kako je navodna „ruska prijetnja“ tek obična diverzija nesposobne „feminističke vlade“ Švedske, kako bi se skrenula pažnja s enormnih unutarnjih problema. Poznavajući principe njihova razmišljanja, u to nema nikakve sumnje.