Švedska crkva, europska najveća luteranska denominacija, poznata je po svojim krajnje liberalnim stavovima, no unatoč tome gubi jedan do dva posto vjernika svake godine.

Osim što je poznata po svojim proimigrantskim stavovima i zagovaranju rodne ideologije, po prvi put će biti poznata i po tome da trenutno među svećenstvom ima više žena nego muškaraca.

Među svećenstvom trenutno ima 50,1 posto žena odnosno 1.533 žene naspram 1527 muškaraca,  s tim da žene prevladavaju među nižim svećenstvom.

U Švedskoj crkvi naglašavaju da je rodna jednakost od iznimne važnosti za vjerodostojnost crkve u društvu, što ne bi bilo moguće kad bi taj trend unutar crkve bio u potpunosti drukčiji od situacije u društvu.

Švedska crkva ima oko 5,8 milijuna članova, te je najveća luteranska denominacija u Europi, a treća po veličini u svijetu, nakon crkvi u Etiopiji i Tanzaniji.

Švedska crkva posebno je poznata po tome što promovira rodnu ideologiju, a biskupica Eva Brunne iz Stockholma bila je prva otvorena lezbijka na mjestu biskupa na svijetu. Crkvu trenutno vodi nadbiskupica Antje Jackélen.

Unatoč prakticiranju kulturmarksizma, ili možda upravo zbog toga, broj sljedbenika crkve u stalnom je opadanju. Godišnje se broj sljedbenika smanjuje za jedan do dva posto, a samo dva posto vjernika redovno posjećuje mise.