Švedska: Djeca će moći zakonski promijeniti spol već s 12 godina

Foto: Instagram

Švedska vlada predložila je da se djeci od 12 godina nadalje dopusti da promijene zakonski spol bez liječničkog pregleda ili odobrenja. Nacrt zakona navodi da će biti potrebna samo suglasnost skrbnika.

Prijedlog zakona, koji je Ministarstvo za socijalna pitanja objavilo na konzultacije u utorak, navodno sadrži dva zakona – jedan kojim se mijenjaju sadašnji postupci za promjenu zakonitog medicinskog spola u nacionalnom registru stanovništva i drugi o rodno korektivnom medicinskom liječenju i kirurgiji.

Trenutačno je potrebna liječnička izjava za promjenu zakonskog spola u Švedskoj poreznoj upravi, što se može učiniti počevši od 18. godine. Vlada već dugo pokušava modernizirati zakon o rodnoj pripadnosti u zemlji.

Važno je da pojedinac može živjeti u spolu i identitetu koji ima. Kada govorimo o promjeni rodnog identiteta u registru stanovništva, to zaslužuje da se razlikuje od intervencije na nečijim genitalijama”, rekla je ministrica za socijalna pitanja Lena Hallengren iz Socijaldemokratske partije za javni servis SVT.

Dok će dobni prag za operativni zahvat promjene spola i dalje biti 18 godina, podnositelji zahtjeva neće trebati dozvolu Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb za operaciju. Umjesto toga, potrebne testove obavit će lokalni liječnici.