Švedski fond za nasljeđivanje, koji upravlja ostavštinom preminulih Šveđana koji nemaju nasljednika, koristit će njihov novac za financiranje predstava transvestita.

Državna agencija objavila je da će dodijeliti 1.710.500 SEK (160.000 eura) Kulturnom udruženju MUMS u Stockholmu kako bi „razvili dostupne normativne kreativne bajke u obliku dugometražnih emisija“, navodi se na njihovoj web stranici.

Predmetne emisije uključuju grupu Bland Drakar & Drag Queens, koja će stvoriti „nove bajke“ za bilo koju skupinu na koju se u datom trenutku bude ciljalo. Projekt će također uključivati „drag show radionice“ u kojima će sudionici moći izvoditi vlastite „drag“ predstave, a projekt će biti predstavljen u lokalnim knjižnicama.

Na svojoj web stranici kulturno udruženje MUMS opisuje sebe kao „politički neovisno udruženje koje želi proširiti kulturnu ponudu u Švedskoj s posebnim ciljem da radi na LGBT pitanjima, raznolikosti i jednakosti“.

Krajem listopada Bland Drakar & Drag Queens čak je upriličeno događanje iz knjižnice za djecu imigranata. U priopćenju za javnost rekli su: „Bilo je pomalo ekstra čarobno jer većina djece nije mogla govoriti švedski. Uz pomoć boja, sjaja, transformacija kostima i ponavljanja riječi, sva su djeca mogla slijediti priče.“

Događaji u kojima sudjeluju ovi transvestiti uglavnom se održavaju u javnim knjižnicama, a proširili su se u više zemalja na zapadu, uključujući Kanadu, Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pritom je zanimljivo da je primjerice u Houstonu u Teksasuregistriranom seksualnom prijestupniku također bilo dozvoljeno da sudjeluje u takvoj „predstavi“.

U Dallasu je još jedan takav događaj izazvao kritike jer je u javnost procurila informacija da je jedan od transvestita čitao maloj djeci priču pod naslovom „Kakve je boje vaše donje rublje?

Biblioteka okruga Multnomah u Portlandu, Oregon, brisala jefotografije transvestita s malom djecom kako leže na njima, nakon niza kritika na društvenim mrežama.