Švedska: Glazbeni festival otkazan za sljedeću godinu zbog silovanja

© Pontus Lundahl/TT
© Pontus Lundahl/TT

Zbog jednog prijavljenog slučaja silovanja te nekoliko drugih slučajeva seksualnog napastovanja na ovogodišnjem glazbenom festivalu Bråvalla, organizatori su odlučili otkazati taj događaj iduće godine, piše The Local.

Bråvalla je jedan od najvećih glazbenih festivala u Švedskoj koji se proteklih pet godina u ljeto održavao u blizini grada Norrköping. Jučerašnjim zadnjim danom festivala ta je tradicija prekinuta.

Zbog većeg broja slučajeva seksualnog napastovanja, organizatori su u službenom priopćenju izjavili kako nemaju namjeru održati festival iduće godine. Tijekom koncerta izvođača Håkana Hellströma, jedna žena je silovana, dok je zabilježeno još nekoliko drugih seksualnih napada.

Riječi ne mogu opisati koliko smo tužni zbog ovoga, a mi najiskrenije žalimo zbog ovoga i to osuđujemo. To j…o nije u redu. Ne prihvaćamo to na našem festivalu,“ stoji u izjavi organizatora.

Hoće li se i kada točno ponovno organizirati ovaj festival nije poznato. Također, nije navedeno je li možebitni dodatni poticaj ovoj odluci i financijsko stanje organizatora koji je tijekom 2016. zabilježio gubitak od gotovo 9 milijuna dolara.

Na istom festivalu prošle godine zabilježeno je pet slučajeva silovanja te veći broj seksualnih napada, dok je primjerice britanski bend Mumford and Sons čak odbio nastupiti ukoliko organizatori i policija ne daju jamstvo da će zaustaviti ovakve zločine. Nažalost, to se nije dogodilo.

Štoviše, švedska policija tada je u krajnje tragikomičnom potezu pokušala provesti „revolucionarnu“ metodu obrane od napasnika na festivalima, uvođenjem narukvica koje su napadače – isključivo imigrante – trebale odbiti jednostavnim natpisom na njima. Dakako, suprotno „logici“ švedske policije, napadi su se nesmetano nastavili.

Nakon svega, čini se kako Šveđani polako ali sigurno gube bitku s utopijskim multikulturalnim društvom u kojem bi uskoro moglo nestati kulturnih događanja.

Autor: Tribun