Švedski učenici koji žive van Stockholma te ne pohađaju školu u kojoj njihovi sunarodnjaci čine većinu, suočeni su sa zanimljivim „iskustvima“ koja masmedije baš i ne zanimaju.

Švedski portal Stockholm Direkt odradio je nekoliko razgovora sa švedskim učenicima koji žive u općini Upplands Väsby, nedaleko od Stockholma.

U jednom od razgovora, učenica devetog razreda u školi u gradu Solletuna opisala je kako se švedska djeca u toj općini odlučuju prilagoditi strancima kako bi se „uklopili“ u svoje okruženje. U tom pogledu, mladi Šveđani počeli su imitirati svoje vršnjake stranog porijekla.

Postoje ljudi koji imaju isključivo švedske roditelje, a koji bojaju svoju kosu u crno, koriste strani sleng i oblače se poput njih, kako bi se uklopili,“ tvrdi jedna od djevojčica.

U drugom razgovoru pod naslovom „Sudar kultura u školi: Teško je uvijek biti manjina“, 18-godišnji učenik i njegova sestra opisali svoje teške trenutke u srednjoj školi kojom dominiraju imigranti.

Ovaj učenik opisao je kako mu se imigranti redovito izruguju ili ga vrijeđaju kad god iskaže interes za školu ili ako istražuje bilo što po pitanju znanosti.

Uvijek su svi protiv jednoga, zato što sam Šveđanin,“ kaže on.

Na pitanje kako se nosi s tim problemom, on je odgovorio: „Što bih trebao učiniti? U početku bih se razbjesnio, želio sam se potući. Ali naviknuo sam se na to. Mogu reći štogod požele, omalovažiti me. I ja im ne mogu odgovoriti. Nikad se nisam uspio uklopiti. Ali naučio sam živjeti sa sranjem.

Njegova sestra također je opisala kako među imigrantima vlada mišljenje da se Šveđane treba omalovažavati kako bi se osvetili za navodni „rasizam“ u društvu.

Svoj dio komentara dali su i imigranti koji su potvrdili gore napisano, tvrdeći da Šveđani ne žive prema očekivanjima imigranata, iz čega je vidljivo da oni očekuju da se domaćini prilagode njima.