Prema istraživaču Sveučilišta u Lundu, Davoru Vuleti, mladi imigranti izrazito su zastupljeni među onima koji duguju novac švedskoj agenciji za naplatu duga.

Vuleta kaže da je njegovo forenzičko sociološko istraživanje, koje proučava ljude koji imaju dugove registrirane kod švedske agencije za naplatu duga Kronofogden, otkrilo da mladi imigranti u dobi od 18 do 25 godina čine 47 posto dužnika, prenosi SVT.

Dvije trećine ovih imigranata ima nizak stupanj obrazovanja, te niske stope osobnog dohotka.

Vuleta tvrdi da podaci otkrivaju znakove da se ovi imigranti odvajaju od ostatka švedskog društva, rekavši: „Ako živite u segregiranim područjima, veća je vjerojatnost da ćete završiti u socijalnoj isključenosti, što zauzvrat može dovesti do financijske isključenosti.

Prosječni dug za one u dobnoj skupini od 18 do 25 godina trenutno iznosi 42.000 SEK (oko 4000 eura), što je 40 posto više nego 2010.

Vrlo je mala vjerojatnost da će se dugovanja uopće i pokušat naplatiti od ovih imigranata, budući da među njima vlada enormna stopa nezaposlenosti.

Izvještaj iz 2019. godine navodi da je čak 90 posto imigranata, koji su došli u Švedsku 2015. godine i dobili stalno prebivalište, također bilo nezaposleno.