Državljanin Rusije, koji je u Švedskoj boravio s turističkom vizom, radio je kao zaposlenik aerodroma u Stockholmu, iako za to nije imao dopuštenje. U istom tjednu uhvaćen je i drugi imigrant, nepoznatog porijekla, koji je trebao biti deportiran, ali je također radio kao zaposlenik iste zračne luke.

Sigurnosnim provjerama i zračnoj luci Arlanda u Stockholmu, otkriveno je da je ruski državljanin, koji je ušao u Švedsku pomoću turističke vize, radio kao zaposlenik aerodroma iako za to nije imao dozvolu. Štoviše, Swedavia, upravitelj zračne luke ovom je čovjeku dodijelio i mogućnost pristupa posebnom sigurnosnom prostoru zračne luke, piše Aftonbladet.

U istom tjednu u prijevari je uhvaćen i drugi zaposlenik. Nepoznato je kojeg je porijekla imigrant, ali je poznato da nije imao osobne dokumente (!) te da je trebao biti deportiran iz Švedske jer se u zemlji nalazio ilegalno te je za njim raspisana tjeralica.

Ispostavilo se da je u jednoj super-organiziranoj Švedskoj bilo moguće u takvom statusu naći posao u zračnoj luci i to također s pristupom posebnom sigurnosnom prostoru.

Nakon upita poslanih u Swedaviu i Švedsku transportnu agenciju, koje su odgovorna za sigurnosne provjere zaposlenika, ustanovljeno je da one ne vrše provjeru imaju li osobe koje se kod njih zapošljavaju dozvolu za rad u Švedskoj. Umjesto toga, vlasti tvrde da odgovornost leži na poslodavcu.

Oba ilegalca stavljena su u pritvor, a istraga o tome kako je moguće da ilegalni imigranti rade u zračnoj luci, na važnim pozicijama, još je u tijeku.