Tvornica koja se nalazi u okrugu Värmland na zapadu Švedske pokrenuta je 1590. godine i do nedavno je proizvodila lance za brodove i naftne platforme.

Ramnäs Bruk AB, jedna od najstarijih švedskih tvrtki, samostalno je podnijela zahtjev za proglašenjem bankrota. Prema vlastitom priznanju, dugovi se gomilaju brže nego što ih mogu otplatiti. Na odluku je utjecalo oko 40 zaposlenika.

Došli smo u položaj u kojem smo vidjeli da nemamo prognozu budućih prihoda koji bi mogli pokriti naše troškove i obveze. To je jednostavno prisilni potez“, rekao je izvršni direktor Magnus Westher za nacionalnu televiziju SVT.

Tvornica je osnovana u okrugu Värmland 1590. godine te je u novija vremena postala poznata po proizvodnji lanaca za brodove i naftne platforme.

To je nevjerojatno tužna poruka, posebice s obzirom na zaposlenike i njihove obitelji, ali i zato što se radi o lokalnoj tvrtki koja datira još iz davnih vremena“, rekla je za SVT Johanna Skottman, članica općinskog vijeća.

Lokalni sindikat izrazio je nadu da će drugi vlasnik kupiti tvornicu i održati povijesni posao.

„Na ovaj način možemo zadržati svoj posao i iskoristiti stručnost koja je izgrađena u kompaniji“, rekao je za SVT Tony Bölja, potpredsjednik sindikata IF Metall Bergslagen.

„Na stečajnom upravitelju je pronaći novog kupca. Za sve pogođene osobe je jako žalosno, ali držimo fige da će se uskoro uspostaviti nova organizacija“, rekao je Claes Nilsson iz IF Metall Bergslagen.

Ramnäs Bruk AB u Surahammaru, malom gradiću od 1.400 stanovnika, bio je jedan od posljednjih preživjelih ostataka minulog doba u švedskom okrugu Begslagen, gdje su rudarstvo i metalurgija bili glavni poslovi još od Srednjeg vijeka.