Nigerijska banda poznata preprodaji droga, trgovanju ljudima te uvođenju afričkih imigrantica u prostituciju korištenjem „voodoo“ zastrašivanja, proširila je svoje djelovanje na još jedan švedski grad.

Black Axe, sad već međunarodna kriminalna organizacija sa sjedištem u Nigeriji, uspostavila je svoju mrežu i u Uppsali, nakon što se već ukorijenila u drugim švedskim gradovima poput Stockholma, Malmöa i Goteborga, navodi se u novom izvještaju državnog medija SVT.

Oni su uglavnom uključeni u trgovinu ljudima“, kaže glasnogovornik policije Jale Poljarevius. „Drže žene kao taoce, a kroz vudu ih varaju kako bi ih uvjerili da će loše završiti ako napuste posao. Ali oni također sudjeluju u prodaji kokaina i heroina.


Nigerijska narko-organizacija „Crna sjekira“ preuzima ulice Gothenburga?


Black Axe je prije nekoliko godina pokrenula svoje djelovanje u Italiji, nakon što je u tu zemlju ušao veliki broj afričkih imigranata, ali se djelovanje postupno širilo prema sjeveru. Zbog manjka interesa svih europskih vlasti da učinkovito zaustave masovnu imigraciju, a kamoli ovakve kriminalne skupine, Black Axe se uspješno proširila na krajnji sjever.

Zbog činjenice da Uppsala već ima razvijenu kriminalnu mrežu, dolazak Black Axe-a će samo pojačati razinu nasilja i kriminala.

O tome možete samo nagađati, ali nije da će bande reći: ‘Oh, evo dolazi Black Axe – dobrodošli u igru’ – jer već je prilična gužva“, tvrdi Poljarevius na pitanje kako će uvođenje još jedne kriminalne mreže utjecati na stanje u Uppsali.

Ima puno kokaina, ali nema toliko korisnika, pa je tržište prilično zasićeno. Više bi dovelo do nasilja, a ne do suradnje.


Talijanske vlasti muku muče s nigerijskom mafijaškom skupinom „Crna sjekira“


Nedavna racija i zapljena droge djelomično je osvijestila policiju o prisutnosti Black Axe-a na švedskim ulicama, kao i niz oglasa za nigerijske prostitutke u tom području.

Dodajmo samo da je novo izvješće švedske policije objavilo je da u Stockholmu djeluje 50 organiziranih bandi, u odnosu na 39 u 2015. godini.

Ipak, policijski resursi i dalje se uglavnom troše na represiju prema skupinama koje žele zaustaviti nasilje, kriminal i ukloniti njihov glavni uzrok.