Stopa nezaposlenosti u Švedskoj raste i sada je jedna od najviših u Europskoj uniji, uprkos obećanju premijera Stefana Löfvena.

Nove brojke Eurostata otkrivaju da je Švedska sada na 24. mjestu od 28 zemalja članica EU-a po nivou nezaposlenosti. Iako su poznati bizarni razlozi takve situacije, od razvikane Švedske je po ovim brojkama za nijansu bolja čak i Hrvatska.

Löfven je 2013. godine postavio cilj da Švedska mora imati najnižu stopu nezaposlenosti u EU do 2020 godine. Nakon što se ta godina brzo približava, nezaposlenost u zemlji sada je blizu onima Francuske, Italije, Španjolske i Grčke, od kojih posljednja godinama bilježi sistemsku nezaposlenost.

Više je nego očito da je masovna invazija imigranata 2015. igrala značajan faktor u porastu nezaposlenosti, osim po pitanju razvoja kriminala i zločina. Statistički podaci dosljedno otkrivaju da imigranti u prosjeku imaju znatno višu stopu nezaposlenosti od Šveđana.

Integriranje imigranata na švedsko tržište rada je sporo, a trošak smještaja velikog broja nezaposlenih imigranata dovodi mnoge lokalne općine u opasnost od financijske krize. Sve više takvih slučajeva u posljednje vrijeme isplivao je u javnost.