Tragikomična situacija zadesila je zemlju u kojoj je navodno sve idilično. Naime, pored već uobičajenih problema s nasiljem, bombaškim napadima i silovanjima, problemi su zadesili i takozvanu „budućnost” Švedske.

Studenti u Švedskoj su naišli na enormne probleme s pronalaskom smještaja pred početak nove školske godine. Od ukpno 33 grada u kojima se nalaze visoka učilišta, studenti imaju teške probleme s nalaženjem smještaja u njih 12.

U tih 12 gradova, pronalaženje smještaja traje navodno i više od 6 mjeseci nakon što su predavanja već počela, javlja Fria Tider.

Zbog ovih problema studenti se umjesto učenjem moraju baviti egzistencijalnim pitanjima, zbog čega neki odustaju od studija, a neki ga čak ne žele niti započeti.

Mnogi studenti koji nas kontaktiraju su očajni i u panici. Pitaju nas trebaju li odbaciti mjesta koja su dobili jer nemaju gdje živjeti,” rekla je Sara Sandberg, pravobraniteljica za smještaj pri organizaciji za studente Kombo na Sveučilištu u Linköpingu.

Prema riječima švedskog Sindikata studenata (SFS), manjak smještajnih kapaciteta znači da je obrazovanje postalo „klasno pitanje” u Švedskoj, odnosno, osobe s novcem i kontaktima imaju lakši put do smještaja od ostalih.