Švedska vlada donijela je nove mjere za povećanje plaća za učitelje koji rade u „osjetljivim područjima“ (uljepšani naziv za „no-go zone“) kako bi ih privukli u problematična područja poznata po izrazitom nasilju.

Nastavnici koji rade u tim „osjetljivim područjima“ mjesečno će primati povećanje od 10.000 švedskih kruna (oko 7.000 kuna), što je dvostruko više od prethodnog iznosa od 5.000 SEK, izvještava Sveriges Radio.

Roger Haddad, glasnogovornik iz stranke Liberala, ustvrdio je da su mjere važne, rekavši: „Ponovno moramo povećati udio kvalificiranih nastavnika i moramo privući najbolje učitelje u ta područja.

Oglas:

        

Rečeno je da će ukupno 111 učitelja dobiti povećanje iz fonda u koji je godišnje prethodno bilo uplaćivano 16 milijuna SEK (11,2 milijuna kuna). Novim potezom ukupni iznos će biti povećan na 42 milijuna SEK (29,5 milijuna kuna) godišnje.

Neki u nastavničkoj profesiji, međutim, nisu sigurni da će nove mjere privući kvalificirane učitelje u „no-go zone“.

Mats Jonsson, ravnatelj škole Grindtorpsskolan u Albyju, izjavio je kako nije siguran da bi dodatni novac učinio nešto više kako bi motivirao učitelje koji već dobiju 5.000 SEK, rekavši da učitelji već dobro rade – ali se nad da bi reforme mogle biti pozitivne za zapošljavanje budućih učitelja.

Škole u „no-go zonama“ često pokazuju lošije rezultate među učenicima nego one u područjima s manje kriminala i nezaposlenosti.

Izvješće je prošle godine pokazalo da u zloglasnom Stockholmskom predgrađu Rinkeby u jednoj školi gotovo polovica učenika nije bila kvalificirana za polazak u srednju školu, a lokalni roditelji priznaju da žele poslati djecu u školu u druga područja.

Drugi veliki problem u švedskim školama je porast nasilja među učenicima i prema nastavničkom osoblju. Istraživanje objavljeno prošle godine pokazalo je da je 70 posto švedskih općina instaliralo sigurnosne kamere ili čak angažiralo čuvare kako bi se nosili s nasiljem.