Rus po imenu Denis Lisov uhićen je u odsutnosti u Švedskoj zbog kršenja švedskog zakona nakon što je „oteo” svoje tri kćeri koje je tamošnja socijalna služba protivno međunarodnim zakonima udomila u muslimansku obitelj iz Libanona.

Okružni sud u gradu Örebro uhapsio je Denisa Lisova u odsutnosti zbog sumnje da je izveo otmicu vlastite djece, izvijestila je švedska nacionalna televizija SVT.

Lisov, danas samohrani otac, imao je prigodu vidjeti umobolnost švedskog sustava koji mu je doslovce oduzeo djecu jer je nadzor nad njegovim financijama pokazao da je nezaposlen te da navodno nema primanja zbog čega se nije mogao brinuti o kćerima. Pritom mu u prilog svakako nije išla činjenica da je njegova supruga pretrpjela živčani slom.

Kćeri u dobi od četiri, šest i dvanaest godina, koje su izuzetno privržene ocu, smještene su u libanonsku udomiteljsku obitelj čak 400 kilometara od obiteljske. Ne samo da djevojčice nisu bile voljne ostati tamo, nego je Lisovu vrijeme posjeta bilo ograničeno na mizernih šest sati tjedno.

Lisov je namjeravao pobjeći s kćerima u Rusiju, ali je na putu zaustavljen u Poljskoj, nakon što je Švedska izvijestila da su njegova djeca nestala. U Poljskoj je zatražio azil za sebe i svoje kćeri.

Poljski je sud presudio da je Švedska prekršila konvenciju EU koja zabranjuje stavljanje djece u kulturološki strano okruženje. Lisovima je također odobreno pravo boravka u Poljskoj dok se njegova prijava ne istraži. Doduše, Lisov se planira vratiti u Rusiju.

Djeca su vrlo vezana s ocem, a kad sam razgovarao s njima, rekli su mi da žele ostati s njim”, kazao je sudac Janeta Seliga-Kaczmarek.

Lisov je ispričao sudu da namjerava naći posao u Poljskoj i smjestiti svoje kćeri u vrtić i školu. Također je već primio nekoliko ponuda za posao i dobio je smještaj u Varšavi. Škola u ruskom veleposlanstvu u Poljskoj spremna je prihvatiti svoju najstariju kćer.

Poljski ministar unutarnjih poslova Joachim Brudziński i ruska pravobraniteljica za ljudska prava Tatiana Moskaltsova pozdravili su postupanje Poljske u tom slučaju kao „dobar primjer pravednog rješenja jačanja obiteljskih odnosa

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je poljske vlasti da pripremaju zahtjev da se djeca predaju Švedskoj.

Imamo otvoren slučaj u vezi s ovom djecom. Općenito, što se tiče djece kojoj su potrebne različite zaštitne mjere u međunarodnom kontekstu kao što je ovaj, postoje propisi kao što je druga Briselska regulativa u EU, na primjer. Ali ne možemo ulaziti u detalje za ovaj specifičan slučaj,” izjavila je glasnogovornica švedskog Ministarstva vanjskih poslova Julia Kviberg, prenosi Nyheter Idag.