Švedska „jednakost“ u praksi: Švedski beskućnici moraju platiti noćenje u skloništima, Romi ne

Institucionalni rasizam u anti-rasističkom monokulturalnom raju.

Šveđani noćenje u prihvatilištima za beskućnike, poput onog u gradu Lund, moraju plaćati oko 60 SEK (oko 50 kuna). Takozvani „EU imigranti“, koje uglavnom čine Romi, isti smještaj dobivaju potpuno besplatno.

Oglas:

Kako bi mogli prenoćiti u prihvatilištu Piletorp u gradu Lund, beskućnici i osobe sa švedskim državljanstvom moraju izdvojiti 60 SEK za jednu noć.

Međutim, otkriveno je kako takozvani „EU imigranti“ u istom smještaju mogu živjeti besplatno, odnosno te troškove plaćaju porezni obveznici općine Lund. Ista općina izdvaja oko 700.000 SEK (oko pola milijuna kuna) za neprofitne organizacije koje upravljaju skloništem za Rome u gradu.

Političari lijevo-liberalnih stranaka navode kako su „EU imigranti“ posebno ranjiva skupina na društvenoj margini. Unatoč tome što švedske vlasti često propagiraju masovnu imigraciju kao priljev „nove radne snage“, čini se da Romi također ne spadaju u tu skupinu. Naime, prema navodima političara, nitko od njih ne radi.

Iz Liberalne stranke došla je informacija kako se ovaj nepravedni odnos treba promijeniti, međutim, ideja Liberala tek je smanjenje donacija neprofitnim organizacijama za polovicu dosadašnjeg iznosa. To znači da će diskriminacija u jednoj Švedskoj i dalje biti snazi.