Ministrica državne uprave Lena Micko izjavila je da Švedskoj treba više „izbjeglica“ za popunu radnih mjesta, unatoč tome što je stopa nezaposlenosti imigranata nekoliko puta viša nego Šveđana i što općine redom upadaju i financijske krize.

Micko, članica vladajućih Socijaldemokrata, rekla je da bi se bez više „izbjeglica“ i ekonomskih imigranata švedsko gospodarstvo moglo srušiti, javlja Nyheter Idag.

Na mnogim su mjestima također uspjeli vrlo uspješno s obrazovnim naporima, inicijativama na tržištu rada i zapošljavanjem ljudi. A trebate i puno izbjeglica, jer nedostaje osoblja“, ustvrdila je Micko tijekom televizijske rasprave s Jimmie Åkessonom, predvodnikom košer-nacionalističkih Švedskih demokrata.

Åkesson je odgovorio: „Žao mi je, ali toliko je nerealno da vas čujemo kako kažete ‘treba nam radna snaga i zato je dobro što općine primaju izbjeglice.’ To je u potpunosti lišeno stvarnosti. To će biti izuzetno opterećenje za općinsku ekonomiju i izravno će utjecati na sustav socijalne skrbi.“

Nedavno je u javnost procurilo niz informacija o tome da su općine zahvaljujući masovnom dovlačenju „radne elite“ iz Afrike i s Bliskog istoka, zapale u teške financijske probleme.


Oko 90% imigranata koji su 2015. dobili boravišne dozvole u Švedskoj je nezaposleno


Švedska „idila“: Stopa nezaposlenosti približava se najlošijima u EU