Muškarac porijeklom iz Egipta kaže da će spaliti sveti židovski spis Toru ispred izraelske ambasade u Stockholmu, kao reakciju na spaljivanje Kurana, samo kako bi vidio kako će na to reagirati švedske vlasti, te hoće li imati dvostruka mjerila. O tome izvještava Dagens Nyheter.

Čovjek tvrdi da je ljut nakon javno objavljenih spaljivanja Kurana od strane Rasmusa Paludana i želi izvršiti spaljivanje Tore kako bi započeo raspravu.

Prethodno je zatražio dozvolu za performans u subotu, no u međuvremenu je povukao svoju prijavu i kaže da akciju želi provesti za nekoliko tjedana, kada se situacija malo smiri. 34-godišnjak također planira zapaliti Bibliju na Sergelovom trgu u Stockholmu.

“Moje djelovanje nije usmjereno na švedsku židovsku manjinu. Stojim ispred izraelske ambasade jer želim podsjetiti na izraelsko ubijanje palestinske djece, kaže 34-godišnjak.”

Također navodi da je tijekom putovanja po Bliskom istoku posljednjih godina stalno nailazio na kritike jer je “Šveđanin” te da želi pokazati da se sloboda izražavanja u Švedskoj može koristiti i za spaljivanje drugih svetih knjiga.

Ali nisam siguran da ću za to dobiti dopuštenje policije. Mislim da Švedska tamo ima dvostruke standarde, kaže za DN.

Muškarac priznaje novinama da je svjestan da njegove planirane akcije mogu predstavljati zločin iz mržnje, ali da ih ipak želi provesti.