Švedski muzeji bacaju vikinške artefakte u staro željezo

muzeji

Čini se da su u Švedskoj i muzeji kao predstavnici očuvanja kulturne baštine popustili liberalnom ludilu koje je zahvatilo tu zemlju, nakon što je otkriveno da su upravitelji Länsmuseuma u Stockholmu sistematski naređivali uništavanje novootkrivenih artefakata iz Željeznog doba i razdoblja života Vikinga.

Kovanice, oružje, nakit i posuđe koji su stoljećima, pa i tisućljećima bili skriveni od ljudske devastacije, sad se bacaju u staro željezo nakon pronalaska, umjesto da ih se analizira i čuva.

Uslijed velike količine iskapanja koja se trenutno vrše u Švedskoj, arheolozima je naređemo da pronađene artefakte bacaju u staro željezo pod izgovorom da bi „analiziranje, identifikacija i skladištenje zahtjevali previše resursa“.

To je duže vremena bila tajna dok ovaj tjedan u javnost s tim saznanjem nije izašao arheolog Johan Tuner koji radi u ranije spomenutom muzeju. On tvrdi da je ta praksa ustaljena barem od 2016. godine, prilikom čega se prisjeća primjera pronađenog čitavog naselja iz Brončanog i Željeznog doba koje je potajice sravnano s zemljom kako bi se omogućila daljnja gradnja autoceste.

Postavlja se pitanje, ako se doista radi o nedostatku resursa (što je malo vjerojatno s obzirom da se Švedska vlast inače doslovno razbacuje s novcem na puno nevažnije projekte), zašto nisu u pomoć pozvani muzeji diljem svijeta koji bi pomogli u prikupljanju i brizi o artefaktima?

U svijetu ima podosta bogatih muzeja i zaklada koji bi se istog trenutka angažirali samo da imaju priliku posjedovati takve artefakte u svojim zbirkama. No, ovdje se očito radi o nečem drugom, nečem što je postalo tipično za Švedsku u kojoj iz svake pore javnog života i svih razina vlasti izvire ekstremni etnomazohizam, koji se između ostalog manifestira kao potpuna i namjerna nebriga o vlastitom kulturnom nasljeđu, štoviše zatiranju istog. Jer drugog logičnog objašnjenja doista nema.

Autor: Tribun