Švedska nudi cjepivo protiv majmunskih boginja maloljetnicima koji imaju odnose s muškarcima

Agencija za javno zdravstvo Švedske navodi da se određenim skupinama preporučuje cjepivo protiv majmunskih boginja unatoč padu ukupnog broja slučajeva otkako je zemlja mogla dobiti pristup cjepivu u ljeto 2022. godine.

Prema agenciji, muškarci koji se upuštaju u seks s drugim muškarcima, zajedno s transrodnim osobama koje se upuštaju u seks s muškarcima, izloženi su povećanom riziku od zaraze majmunskim boginjama.

“Sada postoji iskustvo cijepljenja djece i mladih. Stoga se cijepljenje također može ponuditi muškarcima koji imaju 17 godina ili mlađima, pripadaju jednoj od gore navedenih skupina i kojima je potrebno cijepljenje”, rekla je agencija.

Agencija također navodi osobe koje imaju seksualne odnose s muškarcima za novac, odnosno prostitutke, kao osobe s povećanim rizikom od zaraze, kao i medicinski radnici koji bi mogli doći u kontakt s osobama koje imaju virus.

Od ljeta prošle godine, Švedska je dala tisuće prvih i drugih doza cjepiva protiv majmunskih boginja.

Agencija za javno zdravstvo Švedske također je počela nazivati virus majmunskih boginja “Mpox” nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sugerirala da je korištenje izraza majmunske boginje rasno osjetljivo.

“Mpox će postati preferirani izraz, zamijenivši majmunske boginje, nakon prijelaznog razdoblja od jedne godine”, rekao je WHO prošle godine. “Ovo služi za ublažavanje zabrinutosti stručnjaka o zabuni uzrokovanoj promjenom imena usred globalne epidemije.”