Od ukupne populacije od nešto više od deset milijuna ljudi, procjenjuje se da će oko milijun stanovnika Švedske rođenih u inozemstvu imati pravo glasa na predstojećim nacionalnim izborima koji će se održati kasnije ove godine.

Oko 1,2 milijuna stanovnika Švedske rođenih u inozemstvu imat će pravo glasa kasnije ove godine po prvi put ikad, a neki napominju da Šveđani rođeni u inozemstvu uglavnom glasuju za određenu stranku, odnosno vladajuće socijaldemokrate.

Novi broj birača rođenih u inozemstvu je za punih 200.000 veći od posljednjih švedskih nacionalnih izbora, prema izvješću Sveriges radija.

Henrik Ekengren Oscarsson, profesor političkih znanosti, komentirao je obrasce glasovanja rođenih u inozemstvu, rekavši: “Ako kombinirate glasovanje za ljevicu i socijaldemokrate, to je jasno crveno glasovanje.”

Dok stanovnici Švedske rođeni u inozemstvu u prosjeku više glasaju za lijeve stranke u usporedbi s domaćim Šveđanima, oni također imaju tendenciju manje glasovati na izborima općenito. Oko 74 posto Šveđana rođenih u inozemstvu glasa u usporedbi s 90 posto etničkih Šveđana.

Trend odražava tekući demografski pomak u Švedskoj, budući da je veći dio rasta stanovništva u zemlji i dalje potaknut masovnim migracijama posljednjih godina.

Švedska je 2016. imala drugu najveću stopu rasta stanovništva u cijeloj Europskoj Uniji zbog masovne migracije, iza samo Luksemburga, grada-države s puno manjim ukupnim stanovništvom od nešto više od 600.000 ljudi.