Švedska odlučila izručiti turskog državljanina nakon dogovora o ulasku u NATO

Švedska vlada objavila je u četvrtak da je odlučila Turskoj izručiti čovjeka koji je tražen zbog prijevare, što je potez koji dolazi nakon što su Švedska i Finska potpisale sporazum s Ankarom o suradnji na izručenju radi pridruživanja NATO-u.

Nakon potpisivanja sporazuma i odustajanja od prigovora na pridruživanje nordijskih zemalja NATO-u, Turska je predala popis desetaka osumnjičenih “terorista” koje želi izručiti, uključujući osumnjičene članove kurdske militantne skupine PKK.

No, čini se da čovjek za kojeg je Švedska najavila izručenje nije povezan s PKK-om, iako je bio na popisu imena koje je Turska predala Stockholmu, navodi švedska televizija SVT.

Muškarac, turski državljanin, osuđen je na 14 godina zatvora u Turskoj zbog prijevare s kreditnom karticom, ali je u pritvoru u Švedskoj posljednjih godinu dana.

Turčin je tvrdio švedskom Vrhovnom sudu da je nepravedno osuđen u Turskoj jer se obratio na kršćanstvo, odbio vojnu službu i ima kurdsko podrijetlo. No, Vrhovni sud odlučio je provesti izručenje.

“Ovo je normalna, rutinska stvar … Vrhovni sud je ispitao to pitanje, kao i obično, i zaključio da nema prepreka za izručenje”, rekla je švedska ministrica pravosuđa Morgan Johansson.

Turski Daily Sabah osvrće se na sporazum u međuvremenu:

U sporazumu koji su potpisale Švedska i Finska na summitu NATO-a u Madridu krajem lipnja, dvije su se zemlje složile ispitati turske zahtjeve za izručenje “brzo i temeljito”.

Erdoğan je rekao da je Švedska “obećala” da će izručiti “73 terorista”.

Turska je frustrirana nedostatkom napretka u izručenju i upozorila je turski parlament da još uvijek može blokirati Švedsku i Finsku u pridruživanju NATO-u. Još nije jasno hoće li švedska vlada pristati na izručenje osumnjičenih članova PKK jer je pod intenzivnim domaćim pritiskom da to ne učini.