Vlasti švedske općine Sölvesborg odbijaju primati nove imigrante te se opiru prisilno donesenom zakonu o naseljavanju, prenosi Sveriges Radio.

Zakon o prisiljavanju svih švedskih općina na primanje imigranata usvojen je još 2016. Brojne općine otada su se suočile s teškim financijskim problemima nakon što su ostale prepuštene same sebi da se skrbe o enormnom broju radno nesposobnih imigranata koji žive od socijalne skrbi.

Među takve se ubraja i Sölvesborg, čije vlasti više ne žele primati imigrante zbog enormnih troškova koje ne mogu pokriti.

Vladajuće stranke Švedski demokrati, Umjereni i Kršćanski demokrati te još jedna lokalna stranka, odlučile su se oduprijeti nametnutom zakonu po načelu autonomije, koju smatraju važnijom o imigracije.

Dakako, Socijaldemokrati su se usprotivili ovoj ideji te traže od općine da primi još više imigranata pod izgovorom da općinske vlasti „moraju preuzeti odgovornost.“

Cijeli slučaj mogao bi završiti na sudu, ali određeni pravni stručnjaci tvrde da bi lokalna vlast mogla čak i pobijediti što bi stvorilo potpunu anarhiju u zemlji.