Dužnosnici općine Södertälje, koja je većinski nastanjena imigrantima, prisiljeni su svakodnevno spuštati poznate LGBTP zastave duginih boja zbog dugogodišnjih krađa i vandalizma.

Naime, „nepoznate“ osobe već dugi niz godina tijekom noći skidaju zastave duginih boja, a potom ih trgaju i pale, prenosi SVT.

Kako već dolikuje modernoj Švedskoj, članovi općine posvetili su se ovom presudno važnom problemu i potražili tipično „švedska“ rješenja.

Isprva su namjeravali podići stupove za zastave koji onemogućuju njihovo skidanje. Međutim, od te ideje su morali odustati zbog prevelike cijene. Pored kupljenih rezervnih zastava, odlučili su se za ono jednostavnije – skidanje zastava svaku večer, te njihovo podizanje svakog jutra.

Södertälje je već neko vrijeme poznat kao sredina koja nije previše tolerantna prema LGBTP osobama. Prošle godine sirijski imigrant gay orijentacije, pretučen je od strane svojih sunarodnjaka.

Prije premlaćivanja Sirijci su mu rekli „Ako ćeš ostati u Södertäljeu, moraš nam davati novac jer si gay.“ Nakon toga je brutalno premlaćen te je završio u bolnici.