Općina Filipstad suočena je s ekonomskom krizom uslijed priljeva imigranata s niskom razinom kvalificiranosti, koji se oslanjaju na beneficije, što je dodatno pogoršano iseljavanjem sposobnih Šveđana. Prema općini, najmanje 80 posto neeuropskih migranata je nezaposleno i živi od socijalne skrbi.

Nakon imigrantske invazije 2015. godine, švedska općina Filipstad suočila se sa „sve očajnijom“ radnom situacijom i samo je ove godine platila više naknada za razne beneficije, prenosti Sputnik.

Oglas:

         

Između 2012. i 2018. godine, broj stanovnika sa rođenih autohtonih Šveđana u općini se smanjio za 640 ljudi, dok se broj stanovnika rođenih u inozemstvu povećao za 963 osobe. Statistički podaci također pokazuju da su domaći radno sposobni stanovnici u dobi između 20 i 64 godine, odlučili napustiti općinu.

U procesu smo promjene stanovništva. Možete misliti što želite, to ovisi o vašem stajalištu, ali samo je činjenica s kojom moramo biti povezani“, rekao je općinski integracijski menadžer Jim Frölander.

Dok domaće radno sposobne osobe napuštaju općinu, nezaposlenost među rođenima u inozemstvu raste, jer ispada da su slabo kvalificirani za postojeće poslove. Općina procjenjuje da je najmanje 80 posto neeuropskih migranata nezaposleno i da žive od beneficija.

Oko 750 odraslih osoba iz Sirije, Somalije, Eritreje, Afganistana i Iraka živi u Filipstadu. <…> U ovoj su skupini nezaposlenost i ovisnost vrlo visoki, dok je stupanj obrazovanja vrlo nizak. Ova skupina riskira vječno otuđenje koje već uvelike opterećuje općinsko gospodarstvo“, rekao je čelnik općine Claes Hultgren.

Prema Hultgrenu, mnogim pridošlicama nedostaju preduvjeti da ikad uđu na švedsko tržište rada.

Neki su prestari, možda čak i nepismeni ili imaju vrlo nisku razinu obrazovanja. Tada moramo prihvatiti da će biti ljudi kojima će trebati podrška za život“, objasnio je Hultgren.

Općinski vijećnik Per Gruvberger iz vladajuće Socijaldemokratske stranke zahtijevao je da država istupi i preuzme svoju odgovornost za krizu koju je stvorila.

Resursi i nacionalno izjednačavanje potrebni su za ispunjenje ove misije koja je nastala zbog načina na koji smo organizirali naš sustav azila kroz određeno razdoblje“, objasnio je Gruvberger.

Civilni ministar Ardalan Shekarabi obećao je državnu potporu Filipstadu.

Švedska nema problema koje ne možemo riješiti ako pomognemo“, kazao je Shekarabi.

Na društvenim medijima mnogi su bili kritični prema situaciji i načinu na koji su vlasti to riješile.

 

Nažalost, raketni znanstvenici i kirurzi s mozgom nisu izabrali Filipstad“, požalio se korisnik.

„Očigledno, ne postoji potražnja za nepismenošću u jednom od najmodernijih svjetskih društava utemeljenih na znanju, koje istovremeno ima jednu od najviših svjetskih stopa poreza na rad i jedan od najviših pragova za tržište rada“, rekao je Fredrik Tålmarker iz Stranke građanske koalicije.

Mnogi su radosno citirali članak SVT-a iz 2015. godine, koji je tvrdio da „tisuće inženjera, liječnika i ekonomista“ bježe u Švedsku usred migrantske krize.

Danas oko četvrtina od 10 milijuna stanovnika Švedske ima imigrantsko porijeklo. Najveće zajednice stranog porijekla uključuju ljude iz bivše Jugoslavije, Sirije, Finske, Iraka, Somalije, Iraka i Poljske.