Švedska: Ovog ljeta zatvara se 70 policijskih postaja zbog – nedostatka novca

© Getty
© Getty

Ukupno 70 policijskih postaja zatvara se ovog ljeta u švedskim gradovima, a sve zbog nedostatka financijskih sredstava, piše list Ekot. Unatoč ekstremno visokom porezu u Švedskoj, čini se kako državna vlast nema rješenja za kronični nedostatak novca.

Mnoge policijske postaje iz ovih će razloga biti zatvorene ovog ljeta. Među najteže pogođenim područjima je Bergslagen, gdje će biti zatvoreno 27 od 40 postaja.

Prema ministrici financija, Carini Hertzberg, financijsko stanje trenutno jednostavno ne omogućava daljnji rad postaja i zapošljavanje novih policajaca kojih ionako nema dovoljno.

Jedno od rješenja ovog problema bilo je i ukidanje policijskih patrola, ali od toga se odustalo na račun zatvaranja postaja.

Zanimljivost je da su primjerice u gradu Dalarna tijekom ljeta otvorene samo 3 postaje od njih 17. U gradu Falun, gdje živi 57.000 ljudi, policijska postaja zatvorena je gotovo mjesec dana tijekom ljeta.

Vrlo sam zabrinut,“ kaže Mathias Lindqvist, vijećnik mjesta Munkfors u pokrajini Värmland, koja je također metom zatvaranja.

Prema istraživanju portala The World Economic Forum iz 2014., Švedska ima najveći porez u svijetu.

Dakako, određeni troškovi koji su premašili sve moguće granice ne spominju se nigdje jer se taj proces naziva „potrebom“ kako bi se Švedska navodno pomladila. Čini se ipak da Švedska unatoč „pomlađivanju“ tone sve dublje u kaos, kriminal i besparicu.

Autor: Tribun