Švedska: Paradoks masovne imigracije – imigranti nezadovoljni besplatnim smještajem žele luksuz

REUTERS
REUTERS
REUTERS

Čini se kako su imigranti u Švedskoj izrazito nezadovoljni kvalitetom života koju im pružaju švedski porezni obveznici te su u posljednje vrijeme sve glasniji zbog toga. Štoviše, jedan Sirijac optužio je Šveđane da njega i ostale „izbjeglice“ žele ubiti.

Naše živote učinili ste mizernim,“ napisao je Sirijac imenom Mohammad Jumaa čiji je tekst objavljen na švedskoj televiziji u četvrtak. On ističe kako zajedno s drugim imigrantima već godinu dana čeka na „ugodan i prirodan život,“ što uključuje i dobro plaćen posao, a što su čini se prazna obećanja švedskih vlasti koji su stvorili iluziju „humanitarne supersile“ kako bi se na taj način obogatili tek oni koji državi iznajmljuju nekretnine za smještaj po visokim cijenama.

Mohammad se žali i optužuje Šveđane da su ih smjestili u „prostore s lošim uvjetima.“ On je u tom pogledu još napisao: „Ja sam pošten i iskren čovjek. Mnoge izbjeglice proklinju dan kada su došle ovamo. Ne mogu vjerovati da je ovo Švedska!

Sirijac je Šveđane otvoreno napao: „Zašto ste otvorili svoja vrata nama izbjeglicama, ako nam ne možete pomoći da živimo dostojanstven, pošten i ispunjen život? Nemojte mi reći koliko izbjeglica ima u Švedskoj. Ja to znam. Ali ne razumijem zašto nas želite ubiti po drugi put. Proces čekanja je isto kao da nas ubijate.

Izgled prosječnog stana namijenjenog za smještaj imigranata koje plaćaju porezni obveznici. U takvim slučajevima, cijena je dva do tri puta veća od one uobičajene tržišne. (Izvor: Daily Mail)

Slijedom navedenog, Mohammad je preklinjao Šveđane da pokažu više brige za njega i ostale imigrante te da ih gledaju kao „ljudska bića, a ne životinje ili brojke.

Njegov sunarodnjak Mahmoud, iznio je slične primjedbe u intervjuu za radijsku postaju objavljenom u utorak. Mahmoud je bio nešto precizniji te jednostavno izjavio: „Ja želim kuću!“ Pritom je ukazao kako život u navodno lošem smještaju negativno utječe na njegov ljubavni život.

Smještaj za imigrante kakav se nudi u Gothenburgu. Cijena ovog smještaja je 2014. iznosila 1450 posto više od uobičajene tržišne cijene. (Izvor: Daily Mail)

Međutim, sama voditeljica emisije, Katarina Gunnarsson primijetila je i istaknula da Mahmoudova stan, kojeg plaćaju porezni obveznici, „izgleda poput hotelske sobe“, no problem je u tome što su švedske vlasti ostavile dojam prema kojem imigranti očekuju mnogo više.

Imao sam vrlo velike nade da ću dobiti svoju vlastitu kuću. A oni su mi dali ovaj stan. To je kao izbjeglički logor. Koja je razlika,“ upitao je Mahmoud, bivši stanovnik Damaska.

Imam 25 godina i nikad prije nisam imao djevojku. Još uvijek sam djevac. Tražim djevojku, tražim ženu. Ali to je nemoguće, kako mogu imati život u ovoj sobi,žali se Mahmoud.

Gunnarsson je uzaludno pokušala Mahmoudu dati do znanja da su mnogi mladi Šveđani zavidni njemu i ostalim imigrantima, jer oni o stanu u središtu Stockholma mogu samo sanjati ili pak vrlo naporno raditi dugi niz godina. O kućama da se ne govori.

Došao sam u Švedsku i imao velika očekivanja o stvaranju života ovdje. Ali nakon što sam proživio ovdje godinu i osam mjeseci, počeo sam gubiti nadu,“ odgovorio je Mahmoud, ignorirajući komentare voditeljice.

Imigranti koji žive u stambenom bloku Norrtälje, organizirali su prosvjed protiv života u modularnom smještaju u kolovozu ove godine. Gotovo polovica stanara pridružila se prosvjedu koji je tada održan ispred odjela socijalne skrbi.

No, prema tadašnjim komentarima socijalne službe, imigranti su bili očito pogrešno shvatili što znači smještaj za njih, budući da su očekivali vlastite stanove, koji bi bili u njihovom trajnom vlasništvu, a ne stanove u kojima moraju dijeliti kuhinju (!) s ostalim imigrantima.

Uobičajena metoda izražavanja zahvalnosti u Švedskoj. (Foto: AFP)

Navodno je ova „surova“ realnost neke od imigranata odvela u depresiju, pa čak navela i na pomisao o samoubojstvu.

Za one malo logičnijeg razmišljanja, vidljivo je da su mahom muški imigranti tek oni „ekonomski“ čija je želja bila na račun navodnog „bijega od rata“ dobiti besplatne stanove, luksuzne automobile i žene u jednom zajedničkom paketu. Po svemu dosad viđenom, za takav poklon bi se također vjerojatno našla nezahvalnost i more zamjerki.

Izvor: Tribun