Švedska planira zabraniti nošenje neprobojnih prsluka

Sve veći broj Šveđana kupuje neprobojne prsluke kako bi se zaštitili od sve većeg nasilja i nekontroliranog korištenja vatrenog oružja od strane lokalnih bandi. Predsjednik švedskog parlamentarnog odbora za obranu Alla Widman, zahtjeva da građanima bude zabranjeno nošenje neprobojnih prsluka, odnosno pancirki.

Widman je predložio zakon kojim bi se korištenje neprobojnih prsluka zakonski zabranilo, te kažnjavalo, smatrajući pancirke vojnom opremom.

Widman argumentira svoj prijedlog činjenicom da sve veći broj kriminalaca kupuje i nosi neprobojne prsluke, naravno u kombinaciji sa vatrenim oružjem koje su ilegalno pribavili. Widman vjeruje da će ta mjera utjecati na smanjenje nasilja u Švedskoj, tako što će se kriminalci osjećati manje sigurnima pri korištenju vatrenog oružja.

Widman istovremeno zaboravlja činjenicu da kriminalci ionako nabavljaju ono što im treba ilegalnim putem. Zar on doista misli da će nekome tko može ilegalno pribaviti pištolj ili automatsku pušku, biti problem nabaviti običnu pancirku?

Isto tako, Widman zaboravlja da tu zaštitu ne nose samo kriminalci, već i sve veći broj običnih ljudi, građana koji strahuju za svoje živote. Prošli tjedan je upravo jedan takav prsluk spasio život osamnaestgodišnjaka u gradu Malmö.

Kao i kod vatrenog oružja, kriminalci će uvijek imati i nabaviti sve što im je potrebno ilegalnim putem, od oružja pa do prsluka. S druge strane pošteni građani koji su već ionako zakinuti za svoje temeljno pravo samoobrane zbog rigoroznih zakona o posjedovanju oružja, više neće smjeti niti nositi osnovna neagresivna osobna zaštitna sredstva, već će biti obični glineni golubovi na streljani zvanoj Švedska.

Izvor: Tribun