Unatoč činjenici da je nigerijski reper Jesse Conable pod nadimkom JCBUZ otvoreno propagirao čistu rasističku mržnju prema bijelcima, švedska policija pokazala je da ju crnački rasizam očito ne zanima, čak niti kada su dokazi toliko jasni da ih ne moraju niti tražiti.

JCBUZ je nakon objave niza njegovih rasističkih komentara i poziva na nasilje prema bijelcima pokušao javnosti prezentirati to kao „šalu“ putem videa na YouTubeu, platformi koja inače revno briše sadržaje koji predstavljaju rasizam ili rasiste.

U međuvremenu se ispostavilo da švedska policija unatoč prijavama brojnih građana, nije voljna istraživati jednog „eminentnog glazbenog umjetnika“ i njegove pozive na nasilje i propagiranje rasističke mržnje.

Ovo je bolesno. Razgovarao sam 17 minuta s policijom. Oni nisu znali hoće li se pozabaviti ovim događajem. Ozbiljno govorim,“ ispričao je za Samhällsnytt Bawan Said, inače imigrant, koji je i sam prijavio JCBUZ-a.

Said tvrdi da mu je policijska službenica rekla kako se slaže s njegovim tvrdnjama da je riječ o ozbiljnoj prijetnji, ali da u tom trenutku nije znala kako bi klasificirala djelo repera, pri čemu niti nije pokušala upotrijebiti tipični pojam „govor mržnje“, koji se revno koristi kada su u pitanju bijelci.

Samhällsnytt navodi kako su stupili u kontakt s istražiteljem Paulom Nilssonom, kako bi čuli detalje o istrazi. Međutim, Nilsson se tek branio tvrdnjom da taj slučaj nije njegov te da nitko još nije zadužen za njega.

Na upit zašto policija ima problema uopće klasificirati slučaj, Nilsson je odgovorio:

Normalno… može se tako reći… bijelci nisu manjina. Stoga, da je riječ o manjinskoj skupini koja je bila izložena govoru mržnje, bilo bi lakše to riješiti. Ali kad je riječ o većini, onda je rijetkost da budete izloženi govoru mržnje.

Zakon je takav. Praksa u zakonodavstvu je takva da ne postoji mržnja prema etničkoj skupini koja je u većini. On štiti manjine. Zato morate razumjeti da imamo problema s klasificiranjem. U suprotnom, da je imenovani umjetnik govorio protiv bilo koje manjinske skupine u društvu, on bi bio optužen za poticanje mržnje ili nešto slično.

Nilsson je objasnio kako su komentari djelo „glazbenika“ te da se time mogu svrstati pod „umjetničku slobodu.

Bio bih vrlo iznenađen ako dođe do osude umjetničkog izražavanja. Tu postoji velika sloboda,“ rekao je Nilsson.

JCBUZ, koji je crnačku populaciju pokušao prezentirati kao superiornu intelektualnu silu, požalio se u posljednjem videu na to da su mu novinski napisi navodno uništili život.

Samhällsnytt mi je sje..o život, oni su mi zaista uništili život,“ požalio se crnački rasistički manijak.

Njegovi sljedbenici nastavili su širiti rasističku mržnju i pisati pozive na ubijanje bijelaca.