Policija u Malmöu u Švedskoj počela je koristiti zvučnike kao sredstvo za borbu protiv kriminala na javnim mjestima, tvrde lokalni mediji.

Policajci se nadaju da će obeshrabriti ili prekinuti ilegalne aktivnosti puštajući unaprijed snimljena upozorenja ili naredbe kroz zvučnike, javlja Fria Tider.

Vlasti promoviraju pilot program jer se pojavljuje na ključnim mjestima diljem kulturno obogaćenog grada, koji je postao poznat kao leglo silovanja, bombaških napada, rata bandi i drugih nasilnih zločina.

Radujem se što ću imati još jedan alat koji će nam pomoći da ostanem u kontaktu s građanima Malmöa,“ rekao je Andy Roberts, šef policije u okrugu Malmö Norr. „Policija ne može biti na svim mjestima u isto vrijeme, ali zvučnici nam dopuštaju da budemo prisutni na više mjesta. Oni su također alat za nas da stvorimo sigurnost na mjestima gdje se zvučnici nalaze.

Malmö potrošio 7 milijuna € na neuspješni projekt davanja luksuznih stanova kriminalcima

Prva dva zvučnika smještena su na tržnicu Möllevångstorgeta, koju u turistički vodič Guidebook Sweeden opisuje kao „najistaknutiji primjer multikulturalnog šarma u Malmöu.“

Više zvučnika uskoro će biti smješteno na drugim mjestima diljem grada, a ako se strategija pokaže uspješnom, i u cijeloj zemlji.

Godine 2017. policija u Stockholmu počela je postavljati mikrofone u opasnim područjima kako bi pomogla u otkrivanju zločina.

Gradske vlasti Stockholma tada su najavile da će koristiti nadzorne kamere i detektore zvuka kako bi prikupljale zvučne signale poput eksplozija, pucnjave, zveckanja razbijenog stakla i krikove žena koje su napadnute.

Policija u Malmöu želi se sastajati s kriminalcima kako bi zaustavili val pucnjava