Švedska policija priznaje da gubi kontrolu nad 55 No-Go zona

REFILE - CLARIFYING CAPTION - A police car burns on the street after a grand jury returned no indictment in the shooting of Michael Brown in Ferguson, Missouri November 24, 2014. Gunshots were heard and bottles were thrown as anger rippled through a crowd outside the Ferguson Police Department in suburban St. Louis after authorities on Monday announced that a grand jury voted not to indict a white officer in the August shooting death of an unarmed black teen. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST)

REFILE - CLARIFYING CAPTION - A police car burns on the street after a grand jury returned no indictment in the shooting of Michael Brown in Ferguson, Missouri November 24, 2014. Gunshots were heard and bottles were thrown as anger rippled through a crowd outside the Ferguson Police Department in suburban St. Louis after authorities on Monday announced that a grand jury voted not to indict a white officer in the August shooting death of an unarmed black teen.   REUTERS/Jim Young (UNITED STATES  - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST)

Policija u Švedskoj gubi kontrolu nad predgrađima u velikim gradovima, nakon što su priznali da ima barem 55 No-Go zona gdje imaju velikih problema održavati javni red i sigurnost.

U tim područjima stopa kriminala raste tolikom brzinom da policija nema vremena reagirati na prijave i riješavati zločine. Slučajevi krađa, seksualnih napada, nasilja bandi, su u velikom porastu, na što su vodeći ljudi policije u Švedskoj povukli paralelu između velikog priljeva imigranata prošle godine i povećanja broja kaznenih djela.

Čak se i broj napada na interventne službe znatno povećao. Glasnogovornik policije Peter Larsson ponovio je prošlotjedno saznanje da čak 80 posto policajaca u Švedskoj ozbiljno razmišlja o promjeni karijere zbog eskalacije nasilja i straha za vlastitu sigurnost.

Ne dolazimo riješavati zločine jer nas svakodnevno zovu zbog sve više incidenata“, rekao je Larsson. Broj policajaca koji napuštaju službu dramatično se povećao, čak tri policajca na dan daju otkaz. Policajci su svakodnevno mete napada u određenim područjima.

Švedska je postala toliko nasilna zemlja da čak niti neki imigranti iz ratom zahvaćenih zemalja ne žele u njoj ostati. Primjer je izbjeglica iz Somalije koji je prije 20 godina napustio Somaliju i došao živjeti u Švedsku, on kaže da je danas Švedska doslovno „ratna zona“.

Vlasti ne znaju kako riješiti problem kriminala u tim područjima. Policija tvrdi da bi povećana sredstva i bolje plaće privukle ljude da se bave policijskim poslom, ali neki imaju i radikalnije ideje.

Šef svjetske banke Paul Romer izjavio je da bi najbolje riješenje bilo dati imigrantima određeno područje u Švedskoj, u kojem bi bili samostalni, te se tamo ne bi provodili švedski zakoni, što znači da ne bi bilo ni prisustva policije. Romer je predložio područje veličine Hong Konga u kojem bi imigranti živjeli prema svojim pravilima van švedskog društva.

Izvor: Breitbart