Švedska policija u potrazi je za nepoznatim muškarcima koji su u štokholmskom predgrađu i no-go zoni Rinkeby zapalili primjerak Kurana.

Policija je izjavila da su u potrazi za plavom Škodom danskih registracijskih oznaka, a smatra se da su počinitelji ovog stravičnog zločina pripadnici protuimigracijske skupine iz Danske. Incident se tretira kao poticanje na rasnu mržnu.

Incident se dovodi u vezu s političkim aktivistom i odvjetnikom Rasmusom Paludanom koji je planirao nekoliko prosvjeda u Stockholmu ovaj vikend.

Video zapaljenog Kurana objavljen je na Youtubeu u četvrtak, gdje se vidi muškarac kako pali islamsku svetu knjigu usred Rinkebya. Muškarac u videu kaže da je dio Stram Kursa, što je ime skupine s kojom je povezan Paludan, a koja je održala nekoliko protuimigracijskih prosvjeda u Danskoj.

Prošli tjedan su pripadnici Stram Kursa zapalili primjerak Kurana u Malmou, što je kasnije dovelo do nereda i divljanja lokalne muslimanske populacije, koja za razliku od kršćana ne prihvaća da se njihove svete knjige ismijavaju i skrnavljuju.