U Švedskoj se proteklih godina pojavio toliki broj eksplozija da pirotehničari švedske policije traže nove regrute, iako obuka traje predugo, javlja SVT.

Pirotehničara, kao i policijskog osoblja općenito, navodno nema dovoljno u Švedskoj. Iz pirotehničkog odjela policije požalili su se da gotovo svakodnevno dobivaju pozive vezane uz eksplozije ili pronađene bombe diljem Švedske.

Gotovo svakog dana odgovaramo na razne incidente, bilo da je riječ o eksplozijama ili eksplozivnim napravama,“ rekao je operativni šef pirotehničara Jon Wåhlander. On ističe da je 2019. dosegla razinu kao nikad prije te da prijetnje i dalje rastu.

Eksplozije i bombaški napadi u naglom su porastu protekle dvije godine, posebice u gradovima Malmö, Stockholm i Göteborg, ali su se posljednjih mjeseci pojavili i u drugim dijelovima zemlje.

Zbog te činjenice došlo je do nagle potrebe za dodatnim brojem pirotehničara. Međutim, veliki problem predstavlja trajanje obuke koje traje najmanje godinu i pol dana.

Da tragedija bude veća, pirotehničke jedinice smještene su upravo u spomenutim većim gradovima. Međutim, zbog širenja bombaških napada i podmetanja eksploziva, oni su prisiljeni dugo putovati do poprišta događaja.

Usprkos tome, policija navodi kako nema planove širiti jedinice u druge krajeve.