Švedska policija uhitila mađarskog novinara koji je izvještavao o divljačkom napadu Afganistanca

Švedska policija u gradu Uppsala privela je ovog tjedna izvjestitelja mađarske televizijske stanice HÍRTV na dva sata nakon što je snimio izvještaj ispred lokalne policijske postaje.

Izvjestitelj Zoltán Bugnyár izvještavao je o nedavnom divljačkom napadu afganistanskog imigranta u kojem je u srijedu u općini Vetlanda nožem ozlijeđeno sedam osoba.

„Iako naš dopisnik nije pružio otpor i pokazao je svoju tiskovnu karticu te izjavio da surađuje s vlastima i da će napustiti mjesto događaja, policajci mu nisu dopustili da ode. Odveden je u zgradu policije, u sobu za ispitivanje, gdje nije smio telefonirati. Zadržan je dva sata“, rekla je glasnogovornica HÍRTV-a.

Glasnogovornica je istaknula da Bugnyár nije bio svjestan da švedski zakon zabranjuje snimanje „zaštićenih zgrada“ poput policijskih postaja.

„Nije bio obaviješten o tome koji bi to konkretno zakon zabranio. Uz to, policija je tražila da svjedoči na švedskom.“

„Iako Bugnyár govori švedski, u kaznenom slučaju ne bi se osjećao ugodno komunicirajući na švedskom, pa je zatražio prevoditelja telefonom. Iako je to zakonski odobreno, prevoditelj mu nije osiguran“, rekla je glasnogovornica.

Bugnyáru je također uskraćena bilo kakva dokumentacija o njegovom zadržavanju i ispitivanju, a švedska policija je zaplijenila i njegov fotoaparat i telefon.

„Postupak švedskih vlasti nečuven je jer je protiv novinara poduzeta policijska akcija dok je on radio, a svoj je posao radio bez ikakvih loših namjera. Naš stav u HÍRTV-u je sljedeći: policijska akcija bila je nesrazmjerna i nepotrebna, što je neprihvatljivo“, navode iz mađarske tv kuće.