Za razliku od lažljive švedske vlade koja godinama pokušava izokrenuti sliku o nasilju kao švedskoj svakodnevici, švedski policijski komesar Anders Thornberg priznao je da „nema međunarodnog ekvivalenta“ masovnom porastu bombaških napada u toj zemlji, javlja RT.

Razumijem da su mnogi zabrinuti zbog onoga što se događa. Postoji osjećaj da se osvete kriminalaca približavaju široj javnosti“, rekao je Thornberg tijekom konferencije za novinare u srijedu.

Baš prošlog tjedna, bomba je eksplodirala u stambenom kompleksu u Malmöu, a druga naprava raznijela je balkone na zgradi u Hassleholmu, dok su eksplozivne naprave pronađene ispred trgovačkog centra u Kritsianstadu.

Morate zaključiti da je ovo postalo trend, koji eskalira“, rekla je za AFP Linda Staaf, voditeljica odjela kriminalističke službe nacionalne policije.

Krivica za takve napade predbacuje se kriminalnim bandama, zajedno s oružanim napadima i uličnim pucnjavama.

Na svu sreću, u preko stotinu bombaških napada ove godine nisu zabilježen veći broj ljudskih žrtava. Međutim, broj takvih napada se udvostručio u odnosu na 2018., a policija je javnost pozvala da se klone određenih lokacija tijekom noćnih sati. Pored svega, policija istražuje i 70 slučajeva s neeksplodiranim bombama.

Isticati kako se nagli porast ovakvih incidenata pojavio iza 2015. nije potrebno. Onima koji znaju tko je i što u tom periodu ušao u tu zemlju, shvaća tko su glavni akteri. Međutim, etnomazohizam i patološki altruizam i dalje su zastupljeni u bolesnom švedskom društvu, a samim time mnogi su već izgubili nadu u mogućnost promjene.