Švedska povećala izdvajanja za integraciju izbjeglica, ali ni to neće biti dovoljno

57e13f9ac36188d0278b45a7

Švedska vlada prezentirala je novi rebalans nacionalnog proračuna, s obećanjem da će srediti financije i smanjiti deficit u 2018. godini, unatoč sve većim izdavanjima za rekordan broj tražitelja azila.

Gotovo polovica dodatnog novca, oko 1,16 milijardi dolara na godinu, biti će raspodjeljeno na županije i okruge kako bi se mogli nositi sa enormnim brojem primljenih imigranata.

Oko 408 milijuna dolara je predviđeno za integraciju imigranata, uključujući pokrivanje troškova predviđenih za prilagodbu tržišta rada kako bi imigranti mogli lakše naći posao.

Međutim, vlada je suočena sa velikim problemom pronalaska poslova i edukacije za 163.000 imigranata koji su u Švedsku pristigli prošle godine. Samo 31 posto njih pronađe posao ili edukaciju nakon dvogodišnjeg vladinog programa.

Lokalne vlasti upozoravaju da će morati smanjiti troškove i povećati poreze jer državna potpora nije dovoljna.

Dobro je da ćemo primiti dodatni novac, no to neće biti dovoljno da se pokriju dodatni troškovi nastali zbog imigracije“, rekla je Annika Wallenskog, glavna ekonomistica Švedskg udruženja lokalnih i regionalnih uprava.

Vladina predviđanja za javne financije su preoptimistična jer investicije u ključne javne službe poput školstva i zdravstva možda neće biti dovoljne“, rekao je Hakan Frisen, ekonomski analitičar SEB-a u Stockholmu.

Izazovi migracija, kvalitete javnog sektora i  tržišta stanogradnje su iznimno veliki, te zahtjevaju mjere koje još nismo vidjeli“, spomenuo je analitičar, dodajući da vlast nije objasnila na koji način misli riješiti te probleme.

Izvor: RT