Švedska: Prema prijedlogu novog zakona, tvrtke moraju zaposliti više žena inače će biti kažnjene

untitled-1
Foto: Henrik Trygg / imagebank.sweden.se

Švedske tvrtke suočit će se s kaznama ukoliko na pozicijama u upravnim odborima ne zaposle najmanje 40 posto žena, što će biti regulirano ukoliko vlasti prihvate prijedlog novog zakona.

Ukoliko parlament prihvati zakon, on će stupiti na snagu slijedeće godine. To znači da će tvrtke plaćati kazne u rasponu od 250.000 SEK, pa do 5 milijuna SEK, ako u svojim odborima ne budu imali više od 40 posto žena. Zakon bi se mogao primjenjivati na 280 tvrtki te oko 50 tvrtki u državnom vlasništvu.

Švedska je prošle godine bila metom optužbi kako ne uspijeva održati reputaciju jedne od najviše spolno jednakih država, s većinski muškim profesorima u visokom obrazovanju te većinski muškim članovima parlamenta.

Bilo je nekog poboljšanja, oko 32 posto članova odbora sada čine žene. Ali stvari se vrlo sporo kreću,“ rekao je Mikael Danberg iz vladajuće koalicije Socijaldemokrata i Zelenih.

On tvrdi kako je davanje više moći ženama u korporativnom vrhu, također zdrava poslovna strategija.

To je jednako toliko pitanje konkurentnosti koliko i jednakosti. Švedska je bila u mogućnsoti iskoristiti sve svoje vještine,“ dodao je Danberg.

Zasada ostaje nejasno hoće li stranke lijevog centra skupiti dovoljnu podršku za novi zakon. Stranka Lijevih je dosad jedina koja se složila s ovim prijedlogom.

Najava novog zakona došla tjedan dana nakon što je Švedska usvojila program prema kojem žene sada zauzimaju svako drugo mjesto u odborima vladinih agencija.

Izvor: The Local Sweden / Tribun