Švedska: Propali napori u pokušaju obrazovanja imigranata jer samo 3 posto njih želi učiti

© LOIC VENANCE/AFP/Getty Images

Švedska vlada tek je nedavno shvatila da samo tri do četiri posto imigranata s lošim obrazovanjem ima interes za daljnje školovanje i obuku, prenosi Sveriges Radio.

Istraživanje koje je proveo švedski Zavod za zapošljavanje, pokazalo je da samo tri do četiri posto imigranata koji su došli u Švedsku u protekle dvije godine pokazuje zanimanje za pohađanje škole i tečajeva.

To znači da njihove šanse za zapošljavanje drastično opadaju,“Annie Rubensson, djelatnica zavoda. „Mi se jako trudimo motivirati ih i dodatno ćemo pojačati naše napore kako bi ih informirali o tome što se traži na švedskom tržištu rada.

Nismo sigurni da su oni svjesni toga, u načelu, potrebno im je srednjoškolsko obrazovanje da bi dobili stalni posao u Švedskoj,“ tvrdi Rubensson. Ona dodaje kako je uvjerena da će narednih godina situacija biti mnogo bolja.

Profesor Olof Åslund s Instituta za procjenu politike tržišta (IFAU) kaže kako mnogi imigranti jednostavno ne razumiju da je školovanje potrebno za dobivanje dobrog posla. Dodao je i kako veliki broj imigranata vjeruje kako će dobiti fizičke poslove bez obzira jesu li završili školu te se zbog toga ne zamaraju time.

Još u lipnju prošle godine, portal SVT objavio je da od 163.000 novopridošlih imigranata, tek njih 494 su pronašla posao.

Čini se kako je priča o jeftinoj (robovskoj) radnoj snazi izgubila svoj smisao. Mnogi politički lideri ipak i dalje vjeruju u drugačiju budućnost. Dakako, onu utopijsku.

Autor: Tribun