Švedska se priprema za slučaj epidemije ebole

Foto: Davide Calabresi

Smrtonosna i krajnje zarazna bolest ebola do sada je bila briga isključivo nekolicine zemalja u središnjoj Africi. Danas, kao posljedica globalizacije i masovne imigracije, zemlje poput Švedske također strahuju od eventualne pojave te smrtonosne bolesti.

Spremnost na pojavu te opasne bolesti izuzetno je niska u Švedskoj, no to bi se uskoro moglo popraviti pošto sveučilišna bolnica u gradu Malmö gradi izolacijsku jedinicu za pacijente oboljele od ebole, izvještava švedski državni medij SVT.

Izolacijska jedinica koja bi trebala biti dovršena do kraja 2019. godine biti će prikladna za smještaj samo nekolicine pacijenata, u slučaju širenja zaraze to neće biti dovoljno.

Ministarstvo zdravstva pokušalo je čitav project izvesti u tajnosti da se ne bi u zemlji dizala panika glede potencijalne opasnosti od ebole i sličnih bolesti.

Virus ebole izaziva groznicu s krvarenjem. Stopa smrtnosti je vrlo visoka i trenutno ne postoje efikasni lijekovi niti cjepiva protiv te bolesti.

Inkubacijsko razdoblje može biti jedan dan ili mjesec dana, što znači da se infekcija može brzo proširiti prije nego ljudi počnu pokazivati simptome oboljenja.