Terorist Khaled Shahadeh, koji ima prebivalište u Göteborgu, borio se na strani Islamske države u Siriji gdje je ranjen u bitci. Potom je na liječenje otišao u Švedsku, da bi se ponovno vratio u Siriju. Kod povratka terorističkom djelovanju pomogla mu je – švedska sigurnosna agencija (SAPO).

Nakon što se Shahadeh kako ranjenik vratio iz Sirije u Švedsku, SAPO ga nije uhitila, već ga otpratila u bolnicu gdje mu je specijalist pomagao oko ozljede koju je zadobio tijekom borbi za Islamsku državu, prenosi Samhällsnytt.

Po završetku liječenja SAPO je Shahadeha pustio da se neometano vrati u Siriju, gdje je ovaj nastavio s terorističkim zlodjelima sve do pada „islamskog kalifata“.

Nasreću, Shahadeh je završio u zatvoru pod upravom Kurda, gdje ga je intervjuirao švedski list Expressen.

Za razliku od raznoraznih islamskih terorista iz Europe, koji su bili samo „kuhari“, „vozači hitne pomoći“, „liječnici“ i slični „pomagači“ teroristima, Shahadeh je priznao da je bio tamo kako bi ubijao.

Shahadeh je isprva trebao biti liječen u Turskoj, ali tamošnje zdravstvo nije bilo na dovoljno visokoj razini te se prijavio za pomoć u Švedskoj, kako bi iskoristio velikodušni zdravstveni model plaćen novcem poreznih obveznika.

Iako je svima bilo poznato da je član terorističke organizacije, Shahadeh je dobio zeleno svijetlo od strane SAPO-a za dolazak u Švedsku kako bi se riješio problem ozljede njegova desnog ramena.

Problem pritom ne predstavlja činjenica da je Shahadeh dobio zdravstvenu skrb, već činjenica da je SAPO pustio teroristu da se vrati u Siriju.

Ironično, Shahadeh je iz kurdskog zatvora uputio vapaj, tako atipičan za inače krvoločne islamske teroriste, koji revno vole prijetiti kojekakvim zlokobnim zločinima svim „nevjernicima“.

Sve ljude, ne samo moju obitelj, želim zamoliti za oprost. Ako nam Švedska želi pomoći, neka nam pomogne. Zahvalni smo Švedskoj što nam želi pomoći da se izvučemo odavde,“ rekao je Shahadeh u intervjuu za Expressen.

Prema Shahdehovom ocu, SAPO je ponovno „pokazao interes“ da se Shahadeh vrati u Švedsku. Zasad je nepoznato hoće li se to i dogoditi, a još manje hoće li završiti na ikakvom suđenju zbog potencijalnih terorističkih zločina.